Koronavírus: Epidémia COVID-19 v Taliansku má viac obetí

22.05.2020 Celý región

Rím 22. mája (TASR) - Počet úmrtí spôsobený v Taliansku novým koronavírusom v marci a apríli tohto roku by mohol byť takmer o 19.000 vyšší ako oficiálne uvádzaných vyše 32.000 obetí, uviedla vo štvrtok talianska národná agentúra pre sociálne zabezpečenie (INPS).

INPS ako najväčší inštitút sociálneho zabezpečenia a sociálnej starostlivosti v Taliansku vo svojej novej štúdii uviedol, že oficiálne údaje o úmrtiach v daných mesiacoch tohto roku nemožno považovať za spoľahlivé.

Zo štúdie INPS totiž vyplynulo, že v marci a apríli bolo v Taliansku zaevidovaných 156.429 zomrelých osôb, čo je o 46.909 viac ako priemerný počet úmrtí zaznamenaný v týchto dvoch mesiacoch v rokoch 2015-19.

Úrad civilnej ochrany v Taliansku, ktorého bilancia slúži ako základ štatistík o dôsledkoch epidémie infekčnej choroby COVID-19 v krajine, však za toto obdobie oznámil 27.938 úmrtí spojených s COVID-19.

Podľa INPS sa preto treba zamyslieť nad 18.971 úmrtiami, ktoré predstavujú rozdiel medzi nárastom počtu zomrelých v štatistike INPS a údajmi civilnej ochrany. Väčšina z tejto skupiny úmrtí - 18.412 - bola hlásená z epidémiou najviac zasiahnutého severu krajiny.

INPS uviedol, že počet úmrtí od marca do apríla v porovnaní s rovnakým obdobím minulých rokov na severe krajiny stúpol o 84 percent, zatiaľ čo v strednom Taliansku o 11 percent a na juhu o päť percent.

Nárast počtu úmrtí pritom podľa INPS nebol spôsobený len epidémiou choroby COVID-19, ale aj s inými ochoreniami, pretože chorí často nedostali potrebnú zdravotnú starostlivosť alebo ju ani nevyhľadali, keďže nemocnice boli ochromené pandémiou.

INPS však upozorňuje aj na pozitívne následky epidémie, ako napríklad na "zníženie počtu smrteľných nehôd na cestách alebo pracovných úrazov".

INPS dospel k záveru, že "na lepšie pochopenie skutočných dôsledkov epidémie bude potrebné počkať na úplné vykorenenie vírusu pomocou účinnej vakcíny alebo antivírusovej liečby".

Epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 si v Taliansku podľa oficiálnej bilancie vyžiadala životy 32.486 ľudí, pričom 26.715 z nich hlási Lombardsko - najviac postihnutý región Talianska i Európy.
 
 

Počet obetí choroby COVID-19 v Brazílii prekročil hranicu 20.000

Rio de Janeiro 22. mája (TASR) - Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1188 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom, čím celkový počet obetí epidémie v krajine prekročil hranicu 20.000.

Podľa piatkovej správy agentúry AFP v Brazílii evidujú viac ako 310.000 infikovaných, pričom však odborníci upozorňujú, že v krajine sa robí málo testov, takže skutočný počet nakazených novým koronavírusom je zrejme oveľa vyšší.

S prudko rastúcou krivkou infikovaných a úmrtí sa Brazília so svojimi 210 miliónmi obyvateľov z hľadiska celkového počtu prípadov v celosvetovom meradle dostala na tretie miesto - za Spojené štáty a Rusko.

Podľa údajov brazílskej vlády sa počet obetí epidémie v krajine v priebehu uplynulých 11 dní zdvojnásobil a celosvetovo je šiesty najvyšší.

Napriek znepokojivému šíreniu choroby COVID-19 v Brazílii krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok opäť pokračoval vo svojich výzvach na zrušenie opatrení na obmedzenie voľného pohybu ľudí a ekonomických aktivít a apeloval oživiť ekonomiku.

Takmer vo všetkých 27 štátoch Brazílie však naďalej platí nejaká forma tzv. lockdownu, hoci Brazílčania už sú aj netrpezliví, keďže reštrikcie boli uvalené koncom marca.

Epidémiou je najviac zasiahnutý štát Sao Paulo, kde evidujú približne štvrtinu úmrtí a nakazených v krajine. Šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 sa v posledných dňoch zrýchlilo aj v štáte Rio de Janeiro.
 
 

Počet ľudí s COVID-19 v Nemecku sa zvýšil na 177.212

Berlín 22. mája (TASR) - V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 460 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak v krajine evidujú už 177.212 infikovaných.

Vyplýva to z najnovších údajov Inštitút Roberta Kocha (RKI), o ktorých v piatok informovala agentúra Reuters.

V prípade počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o pokles v porovnaní s údajmi zo štvrtka (745).

V Nemecku za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 27 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 8174 úmrtí.
 
 
 

Rusko zaznamenalo rekordných 150 úmrtí na COVID-19 za jeden deň

Moskva 22. mája (TASR) - Rusko v piatok oznámilo 150 nových prípadov úmrtia na koronavírusovú chorobu COVID-19 za uplynulých 24 hodín, čo je rekordný denný prírastok.

Celkový počet osôb, ktoré v krajine novému koronavírusu podľahli, sa tak oficiálne dostal na číslo 3249, informovala tlačová agentúra Reuters.

Zdravotnícke úrady zároveň oznámili 8894 nových prípadov nákazy patogénom SARS-CoV-2, celkovo je v Rusku 326.448 infikovaných.

V samotnej metropole Moskva za uplynulý deň zaevidovali ďalších 2988 prípadov nákazy. Celkovo je v hlavom meste infikovaných 158.207 ľudí, spresnila tlačová agentúra TASS.

Reprodukčné číslo (R0) koronavírusu v Moskve i v celkom Rusku sa už niekoľko dní pohybuje pod hodnotou 1,0, čo znamená, že jeden infikovaný človek potenciálne nakazí menej než jednu ďalšiu osobu. V Moskve je R0 0,74, zatiaľ čo v celom Rusku 0,91.

Vo štvrtok dorazila do Moskvy prvá zásielka 50 pľúcnych ventilátorov, ktoré venovali Rusku Spojené štáty v rámci boja proti koronavírusovej pandémii. USA zásielkou reagovali na žiadosť ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Spojené štáty pokryjú 100 percent nákladov vrátane prepravy a uvedenia do prevádzky 200 dodaných pľúcnych ventilátorov v hodnote približne 5,6 milióna dolárov," uvádza sa v stanovisku amerického veľvyslanectva v Moskve.
 
 
 

Poľsko zaznamenalo 236 nových prípadov nákazy

Varšava 22. mája (TASR) – Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 236 a dosiahol 20 379, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva.

Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahol ďalší človek, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 973. Doposiaľ sa vyliečilo 8731 ľudí.

Najviac nových prípadov za deň evidujú v Sliezku na juhu Poľska. Nákaza spôsobená koronavírusom sa v ostatnom čase pomerne rýchlo rozšírila medzi baníkmi v tamojších uhoľných baniach, ktorých hromadne testujú.

Prvý prípad nákazy v Poľsku zaznamenali 4. marca a vláda v nasledujúcich týždňoch zaviedla obmedzenia s cieľom zabrániť šíreniu infekcie. Od 20. apríla začali úrady s postupným uvoľňovaním niektorých opatrení.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom presiahol v Bielorusku 34 000

Minsk 22. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Bielorusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 932 na 34 303, píše agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského ministerstva zdravotníctva.

"Celkovo bolo pozitívne otestovaných 34 303 ľudí. Zomrelo 190 pacientov," píše sa vo vyhlásení.
Vyliečilo sa 12.833 nakazených. Bieloruské úrady vykonali celkovo 419 004 testov. Bieloruská vláda dosiaľ nenariadila žiadne preventívne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia bieloruským úradom odporučila, aby zaviedli prísnejšie opatrenia a zakázali verejné podujatia s veľkým počtom ľudí, čo tamojšia vláda naďalej odmieta.

Deviateho mája sa v krajine uskutočnila vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. Bieloruskí odborníci predpokladajú, že krajina dosiahne vrchol epidémie koncom mája.
 
 

Bill Gates netvrdí, že vakcína proti COVID-19 môže zabiť 700 000 ľudí

Bratislava 22. mája (TASR) – Na sociálnej sieti sa objavilo tvrdenie, že spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates uviedol, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 môže zabiť až 700 000 ľudí. Toto tvrdenie sa odvoláva na Gatesov rozhovor pre americkú televíziu CNBC, je však nepravdivé.

Gates hovoril o bezpečnosti vakcín, potenciálnych vedľajších účinkoch a o tom, koľko ľudí by hypoteticky mohlo nejaké vedľajšie účinky pociťovať, pokiaľ by sa malo očkovať celosvetovo. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Bill Gates priznal, že jeho vakcína môže poškodiť zdravie alebo zabiť až 700 000 ľudí, čo je vyše dvakrát viac ako doteraz zomrelo na samotný koronavírus," píše na svojej facebookovej stránke Bádateľ v príspevku zo 17. mája 2020.

Toto tvrdenie je vytrhnuté z kontextu a nepravdivé. Gates hovoril o rizikách vakcín vo všeobecnosti a zložitosti ich výskumu a vývoja. V súčasnosti neexistuje vakcína proti COVID-19, chorobe spôsobenej novým koronavírusom, ktorý sa objavil na konci roku 2019 v Číne.

Bill Gates je jedným z najznámejších ľudí volajúcich po tom, aby sa vakcína vyvinula čo najskôr. Nadácia Billa a Melindy Gatesových prispela 300 miliónmi dolárov na jej vývoj. Pre svoj postoj sa však stal terčom aktivistov, ktorí sú proti očkovaniu, a tiež predmetom mnohých konšpiračných teórií o koronakríze.

Z videorozhovoru v americkej televízii CNBC je však zrejmé, že Gates nepovedal, že vakcína by mala viesť k poškodeniu zdravia či smrti až 700 000 ľudí. Hovoril najmä o komplikáciách s vývojom vakcíny a tom, prečo si myslí, že bude trvať pomerne dlho, až do jesene 2021, kým bude k dispozícii funkčná, no najmä bezpečná vakcína.

"Účinnosť vakcíny pri starších ľuďoch je vždy veľkou výzvou. Viete, vakcína proti chrípke napríklad nie je až taká účinná u seniorov. Hlavný prínos vakcíny je v tom, že ju nešíria mladší ľudia, ktorí sú zaočkovaní," povedal Gates v rozhovore.

"V tomto prípade je teda zrejmé, že potrebujeme vakcínu, ktorá bude fungovať aj vo vyššom veku, pretože práve seniori sú najviac ohrození. Zároveň však pri jej vývoji musíme dbať
na to, že aj keď bude jej efekt silnejší, nebudú silnejšie vedľajšie účinky. Ak totiž máme, povedzme, vedľajšie účinky u jedného človeka z 10 000, to je omnoho viac - až 700 000 ľudí -, ktorí nimi môžu byť postihnutí," uviedol.

"Takže úplné pochopenie všetkých aspektov bezpečnosti pri takej gigantickej mierke naprieč všetkými vekovými skupinami... je veľmi, veľmi náročné," dodal Gates pre televíziu CNBC.

Gates nehovoril, že 700.000 ľuďom môže vakcína "poškodiť" zdravie či ich "zabiť". Z kontextu rozhovoru je zrejmé, že hovoril v hypotetickej rovine o tom, koľko ľudí môže trpieť vedľajšími účinkami potenciálnej vakcíny pri očkovaní celej svetovej populácie (preto pomer jeden ku 10 000, teda rovnaký ako 700 000 k siedmim miliardám), pokiaľ sa nebude vo zvýšenej miere dbať o bezpečnosť už pri jej výskume a vývoji.
 
 
 

V Indii zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov COVID-19

Naí Dillí 22. mája (TASR) – India dnes zaznamenala doposiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

V Indii pritom v súčasnosti uvoľňujú karanténne opatrenia a začínajú aj sprístupňovať vnútroštátne lety. V priebehu posledných 24 hodín pribudlo 6000 nových prípadov a celkový počet nakazených vzrástol na 118 447. Vírusu za ten istý čas podľahlo 148 ľudí, celkovo je to momentálne 3583.

Mnohé indické štáty už začali uvoľňovať opatrenia, ktoré boli zavedené koncom marca na obmedzenie pohybu. V pondelok krajina vstúpila do štvrtej fázy celonárodnej karantény, ktorá bude trvať do 31. mája.

Povoľuje sa medzištátny pohyb osobných vozidiel a autobusov a otvárajú sa priemyselné odvetvia, podniky, obchody i kancelárie.

O rozsahu uvoľnení sa však musia sami rozhodnúť vlády jednotlivých štátov mimo zón nákazy.

Najvyšší počet nakazených evidujú v štáte Maháraštra, ktorý je v Indii epicentrom pandémie. Posledné tri dni tam každý deň registrujú vyše 2000 nových prípadov, väčšina z nich pochádza z Bombaja.
 
 
 

V Afrike sa koronavírusom nakazilo už vyše 100.000 ľudí

Johannesburg 22. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike prekročil v piatok hranicu 100.000. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC).

Centrum tiež eviduje celkovo 3101 potvrdených úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Šéf centra John Nkengasong vo štvrtok povedal, že týždenný nárast počtu prípadov nákazy je približne taký istý ako minulý týždeň. Vyjadril nádej, že takýto vývoj bude pokračovať aj naďalej.

Včasné zavedenie opatrení obmedzujúcich pohyb osôb v 54 krajinách Afriky podľa Nkengasonga spomalilo šírenie pandémie.

Afrika však podľa jeho slov potrebuje zvýšiť objem testovania približne desaťnásobne oproti súčasnej úrovni. Testy by mali vykonať najmenej u jedného percenta populácie Afriky, čo je približne 13 miliónov ľudí. Počet otestovaných sa však zatiaľ pohybuje medzi 1,3 až 1,4 miliónmi.

Najviac prípadov nákazy v rámci Afriky je v Juhoafrickej republike, kde COVID-19 potvrdili u viac ako 19.000 osôb.

V Afrike je v porovnaní s ostatnými časťami sveta evidovaných relatívne menší počet prípadov nákazy koronavírusom, čo môže okrem nedostatočného testovania súvisieť aj s nízkym priemerným vekom tamojšej populácie a menším rozšírením civilizačných chorôb. Šírenie vírusu by napriek relatívne nižším číslam mohlo mať obrovský negatívny vplyv na africké zdravotníctvo.
 
 

WHO: Epicentrum COVID-19 sa presunulo do Južnej Ameriky

Ženeva 22. mája (TASR) - Novým epicentrom pandémie ochorenia COVID-19 sa stala Južná Amerika. Povedal to v piatok na brífingu v Ženeve riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan, informovala spravodajská televízia CNBC.

Počty prípadov nákazy podľa Ryana narastajú v mnohých juhoamerických krajinách a s určitosťou je najviac postihnutá Brazília.

"V istom zmysle sa Južná Amerika stala novým epicentrom ochorenia," povedal.

Brazília zaznamenala viac ako 20.000 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a 310.000 osôb je nakazených. S prudko rastúcou krivkou infikovaných a úmrtí sa Brazília so svojimi 210 miliónmi obyvateľov z hľadiska celkového počtu prípadov v celosvetovom meradle dostala na tretie miesto - za Spojené štáty a Rusko.

Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali podľa Ryana v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas. WHO podľa jeho slov brazílskej vláde poskytuje pomoc.

Ryan takisto pripomenul, že brazílska vláda odporučila používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu i na liečbu pacientov s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19. Takéto odporúčanie sa už dlho snažil presadiť brazílsky prezident Jair Bolsonaro, a to aj napriek nedostatočným dôkazom o účinnosti uvedených liekov.

"V súčasnosti dostupné dôkazy z klinických štúdií nepodporujú rozsiahle používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu na liečbu COVID-19, až kým nebudú štúdie skompletizované a nebudeme mať jasnejšie výsledky," povedal.
 
 
 

Nemecko zaznamenalo ďalších 638 prípadov nákazy a 42 úmrtí

Berlín 23. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Nemecku sa za uplynulý deň zvýšil o 638 a dosiahol 177.850. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) k sobotňajšiemu ránu, informovala agentúra Reuters.

V krajine za posledných 24 hodín zaznamenali tiež ďalších 42 úmrtí v dôsledku koronavírusovej choroby COVID-19. Celkový počet ľudí, ktorí tomuto ochoreniu v Nemecku podľahli, tým stúpol na 8216.

V oboch týchto údajoch ide o nárast v porovnaní s predošlým dňom. RKI, ktorý je nemeckým spolkovým ústavom pre kontrolu a prevenciu chorôb, v piatok ráno hlásil 460 nových infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 a 27 úmrtí.
 
 

Česko eviduje za piatok 59 nových prípadov nákazy a dve úmrtia

Praha 23. mája (TASR) - V Českej republike potvrdili v piatok 59 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o nárast oproti 33 pozitívnym testom zo štvrtka, ktoré boli najnižším počtom v krajine za týždeň. Informovala o tom v sobotu Česká televízia.

Z údajov českého ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 dosiahol v krajine 8820, pričom počet úmrtí v piatok stúpol o dve na 312. Vyliečilo sa viac než 6000 pacientov a aktuálne je chorých menej ako 2500 ľudí. Podiel nových prípadov na počet testov sa zvýšil na 0,81 percenta.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v piatok povedal, že krajina v súvislosti s epidemiologickou situáciou nezaznamenáva negatívne trendy. Podľa jeho slov sú problematické len lokálne ohniská.

Česko sa medzitým pripravuje na poslednú veľkú fázu uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti koronavírusovej pandémii, a to v pondelok 25. mája. Od tohto dňa sa skončí povinnosť nosiť rúška vonku, ak je dodržaný odstup dvoch metrov od cudzích ľudí, v budovách či prostriedkoch MHD budú s určitými výnimkami naďalej povinné.

V obchodných strediskách môžu v pondelok tiež znova otvoriť stravovacie zóny, v reštauráciách vnútorné priestory, pričom prevádzku môžu obnoviť niektoré hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia, ktoré musia dodržiavať prísne hygienické a bezpečnostné pravidlá.
 
 
 
 

Vyberte región